Het 44e Nederlands Astrologen Congres te Soesterberg


Astrologie: van spiritueel tot praktisch.

Het 44ste congres van astrologen

We ontwikkelen ons van jaar tot jaar, wat we prima kunnen volgen in onze progressies en transits. Dat ook onze opeenvolgende solaren ons levensverhaal vertellen, soms tot in de letterlijkste details, mocht ik illustreren aan de hand van de opeenvolgende solaren in het leven van Jung. We hebben daarin gezien hoe grote collectieve tijdbeelden volstrekt individueel uitwerken in de solaar, omdat ze in bepaalde huizen vallen en over bepaalde huizen heersen. Jung is geboren met het tijdbeeld T-vierkant Saturnus-Uranus-Pluto. Zijn solaren hebben niet alleen de worsteling laten zien dit tijdbeeld uit te drukken, zelfs in de solaren na zijn door bleek de terugkeer van dit T-vierkant een cruciaal jaar voor Jung, dus eigenlijk voor zijn nalatenschap te zijn. Behang je kamer eens met alle opeenvolgende solaren, het zal je een verborgen en toch zo herkenbare ondertoon van je leven laten zien.

We ontvouwen ons niet alleen in de tijd, Martin Davis liet ons zien dat we ons ook ontvouwen in de ruimte. De Astrocartografie laat zien welke gebieden op aarde onze lots-gebieden zijn, gebieden die ons als het ware roepen om daar bepaalde ervaringen op te doen. Martin gebruikte daarvoor het programma Horizon, maar het kan ook met Solar Maps. De basis is dat als je op een andere plek op aarde bent, je in de relocatiehoroscoop andere planeten op hoekpunten hebt voor dat gebied, en daar ervaringen zult opdoen die in lijn zijn met die planeten. Vooral gebieden waar meer planeten op hoekpunten verschijnen zijn van belang. Martin illustreerde het met zijn eigen ervaring als schermer op de Olympische spelen, en aan de hand van de vlucht van Snowden. Een fascinerend nieuw onderdeel op ons vakgebied!

Je kunt als astroloog nog zo veel weten, je zult hoe dan ook stil moeten staan hoe je het de klant vertelt, en wát je de klant vertelt. Wat is eigenlijk de dynamiek van een astrologisch consult? Dick van der Mark liet zien dat er veel meer bij komt kijken dan je denkt, en hij wierp heel wat vragen op. We gebruiken woorden, maar hebben ook een lichaamstaal en lichamelijke reacties op wat er gezegd wordt. Landt onze uitleg aan de klant eigenlijk wel? En is de vraag die hij stelt wel de eigenlijke vraag? Een horoscoop kun je op heel verschillende niveaus benaderen, en elk heeft gevolgen voor het geven van een consult. Dick zoekt heel graag naar wat hij ‘de allereerste vraag’ noemt: welke vraag heb ik ooit aan god gesteld opdat ik mijn leven heb gekregen. Wat is de oorsprong van alles?

Beatrice Boucher gaf vanuit de esoterische astrologie van Alice Bailey een beeld van de vele lagen waar we deel van uitmaken. We zijn, zoals ze aangaf, allemaal de ontvanger en doorgevers van energie en kracht, zowel mensen als planten als planeten, alles wat in het universum is. Allemaal doen ze dat op hun eigen manier. Het probleem ligt bij de ontvangst: hoe goed ben je afgestemd? Bijvoorbeeld: hoe ontvang je de energie van Venus? Beatrice gebruikte de schema’s van Assagioli en van Alan Oken om te laten zien welke struikelblokken er zijn op onze spirituele weg. Daarbij hanteert ze twee gezichtspunten: die van de exoterische tekenheerser, de heerser die we kennen en die werkt op het vlak van de persoonlijkheid, en de esoterische tekenheerser, die communiceert op het niveau van de ziel.

Jacob van Slooten publiceerde in 1950 het boek maanfasepsychologie, waarin elke fase van de Maan een eigen betekenis had en een soort van extra laag over de horoscoop vormt en daarmee ook het karakter bepaalt. Jacob is de vader van Erik van Slooten, en in een lezing vol met praktische voorbeelden heeft Erik laten zien hoe waardevol die inzichten nog steeds zijn. Ieder van ons kon de eigen maanfase in de horoscoop berekenen, en we kregen er meteen een duiding bij. Ben je pionier, of revolutionair of sleuteldrager? Het zijn dit soort begrippen en omschrijvingen die bij de maanfasen horen, heel praktisch dus. En hoe herkenbaar, dat bleek wel uit de reacties van de deelnemers. Alle maanfasen kwamen aan bod, en als je Duits kunt lezen is het boek van Erik hierover, een herschreven en geactualiseerde versie van het oorspronkelijke werk, een aanrader.

Dat je psyche je op alle mogelijke manieren een boodschap geeft, hebben we zaterdagavond gezien, toen we aan de slag gingen met een simpele tekenoefening. Zonder te weten wat de vakjes betekenden, hebben we toch allemaal heel toepasselijke tekeningen gemaakt, die we vóór de pauze eerst algemeen hebben geduid, en na de pauze aan de horoscoop of aan de transits hebben gekoppeld. Zo leuk: twee chagrijnige poppetjes in het vakje ‘huis’ bij iemand die transit Saturnus door het vierde huis heeft, en meer van dit soort voorbeelden lieten ons zien dat zelfs de meest spontane en onbewuste uitingen in de alledaagse werkelijkheid een weerspiegeling zijn van wat zich in onze psychische wereld afspeelt. Een oefening die serieus werkt, maar wat hebben we gelachen. Vooral toen ik het vakje benoemde waar je onbewust je seksualiteit hebt getekend. Ik zag opeens een aantal handen snel dat stukje tekening bedekken…

Een halve Saturnus-ronde geleden raakte Sonja van Slooten geïnteresseerd in de klassieke medische astrologie en heeft, gebruik makend van deze traditionele regels, inmiddels heel veel mensen van hun klachten af kunnen helpen. De basis van deze vorm van medische astrologie zijn de humores: de humores zijn de elementen in hun lichamelijke functie. Op een heldere manier vertelde Sonja hoe je de achtergrond van de ziektesymptomen uit de uurhoek van de vraag kunt halen, en hoe je door het voorschrijven van een dieet, dat tegenovergesteld is aan de humor van de klacht, bijzondere resultaten kunt boeken. Een oude methode voor de nieuwe tijd: simpelweg met astrologische aanwijzingen aan je gezondheid te werken, en dat ook met simpele middelen als voeding, dus zonder naar de apotheek te hoeven gaan.

De passie van Kees Rooke is uurhoekastrologie; hij heeft er decennialang ervaring mee. Hij volgde niet klakkeloos alle regels, maar keek ook of er andere mogelijkheden zijn. Dat leidde tot een keuze om niet met Regiomontanus als huizensysteem te werken, zoals klassiek astrologen doen, maar met Placidus, waar hij uitstekende ervaringen mee heeft. En hij gebruikt Uranus, Neptunus en Pluto, ook als huisheer. In kort bestek legde Kees een aantal regels uit, adviseerde een paar boeken en illustreerde die aan een aantal voorbeelden. Extra aandacht besteedde hij aan het voorspellen van de uitkomst van sportwedstrijden, en had een hele checklijst samengesteld om de horoscoop van de aftrap te analyseren. We liepen de wedstrijd Bulgarije-Nederland door, en inderdaad: 2-0 voor Bulgarije. Bingo!

Rijna van der Velden kwam op haar zoektochten in de astrologie ze bij het begrip ziel, en dat leidde haar naar de evolutionaire astrologie. Astrologie heeft zich door de eeuwen heen ontwikkelt en Rijna ziet dat die nu voor weer een nieuwe ontwikkeling staat, geïnitieerd door Jeffrey Wolf Green, die in een droom daarvoor de aanwijzingen kreeg van goeroe Swami Sri Yukteswar.
De evolutionaire astrologie wil je laten terugkeren naar jezelf, naar je eigen wortels. Centraal staan de begrippen ziel en vorige levens. Pluto speelt een belangrijk rol: hij staat hier voor de onbewuste, diepst emotionele veiligheidspatronen. Zijn positie geeft aan welke onbewuste herinneringen geprojecteerd worden in het huidige leven. Aan de hand van een uitgebreid voorbeeld liet Rijna zien hoe je Pluto en de rol van de maansknopen binnen deze astrologievorm duidt, met een verrassende wending aan het eind.

Peter Saarloos beschreef de weg naar het ware zelf. Hij benadrukte meteen dat je moet weten vanuit welk paradigma je werkt: vanuit welke visie hanteer je de astrologie, zowel in consulten als in het geven van lessen? Peter gaat ervan uit dat de ziel de geboortehoroscoop kiest en daarmee de omstandigheden om te kunnen evolueren. Je gaat je persoonlijkheid ontwikkelen, maar kunt daarbij het contact met de ziel kwijtraken. Transit Pluto vierkant Pluto geeft dan de fase van de correctie door de ziel aan. De ziel wil evolueren, maar de persoonlijkheid moet in het hier en nu de gewone verplichtingen nakomen. Durf je dan voor je eigenheid te kiezen? Bij het groeiproces moeten we van het persoonlijkheidsniveau naar het zielsniveau, maar het onbewuste niveau zit daartussen: daar zitten de weerstand biedende langzame planeten. Peter integreerde zijn astrologische inzichten boeiend met de leer van honopono van Hawaï.

Van zielsniveau tot voorspellen van voetbaluitslagen: ons 44ste congres had als thema: Astrologie, van spiritueel tot praktisch. Wat hebben we weer veel invalshoeken gezien. Het is nu óp naar een jubileumjaar: volgend jaar is het 45ste congres, en dat willen we graag op een speciale manier met jullie vieren.
Maar voordat ik afsluit wil ik vanaf deze plaats niet alleen alle sprekers bedanken, maar vooral ook Jacco Beens. Jacco is een heel betrokken bestuurslid op de achtergrond. Hij was het die gisteren in het vak nabije toekomst de snelweg naar het onbekende tekende. Jacco gaat emigreren naar het land van zijn vrouw, Finland. Dank je, Jacco, we gaan je missen. Al heb je aangegeven volgend jaar er toch nog weer even bij te willen zijn. Ik hoop ook dat jullie er weer bij zijn. Want laten we eerlijk zijn. Zo’n mooi congres, dat wil je toch niet missen?

Kom goed thuis, tot volgend jaar!

 

 

 

HET PROGRAMMA

(wijzigingen voorbehouden)...................
ZATERDAG 1 april 2017
9.00-10.00: Ontvangst met Koffie.
10.00-10.05: Opening door voorzitter Albert Vermist.
10.05-11.05: (1) Karen Hamaker-Zondag:
„Solaren als levensverhaal.”
11.00-11.30: Koffiepauze.
11.40-12.40: (2) Martin Davis:
„Astro*Carto*Graphy: hemelse lijnen in het aardse bereik.”(Engels)
12.50-14.00: Lunch.
14.00-15.00: (3) Dick van der Mark:
„De essentie van het astrologisch consult.”
15.00-15.30: Theepauze.
15.30-16.30: (4) Beatrice Boucher:
„Esoterische astrologie en de wag naar de ziel.”
16.30-17.30: (5) Erik van Slooten:
„Maanfasepsychologie. Een typering der maanfase in de geboortehoroscoop.”
18.00-20.00: Diner. Buffet?:
20.00-22.00: (F)Het Zaterdagavondprogramma:
Spontaan tekenen in het licht van je horoscoop.

„Hilarisch en serieus: astrologie met een knipoog.

Onder leiding van: Karen Hamaker-Zondag
.
ZONDAG 2 APRIL 2017
10.00-11.00: (6) Sonja van Slooten:
„Klassiek medische uurhoekastrologie.”
11.00-11.30: Koffiepauze.
11.30-12.30: (7)Kees Rooke:
„Mogelijkheden en onmogelijkheden in de uurhoek- en vragenastrologie.”
12.45-14.00: Lunch.
14.00-15.00: (8)Rijna van der Velden:
„Evolutionaire astrologie en de evolutie van de astrologie.”
15.00-15.30: Theepauze.
15.30-16.30: (9) Peter Saarloos:
Voorbij Saturnus, Cheiron en Pluto: op weg naar het ware zelf."
16.30-16.40: Samenvatting en sluiting door Karen Hamaker-Zondag.